Helmert Woudenberg
ToneelHelmert Woudenberg (Elspe, Duitsland, 1945) deed in 1969 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Na twee seizoenen als acteur werkzaam te zijn bij Toneelgroep Centrum, werd hij één van de oprichters en leden van Het Werkteater, dat nationaal en internationaal in de jaren ’70 en ’80 veel opgang maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Samen met Gees Linnebank werkte hij daarna vier jaar lang als artistiek leider van Toneelgroep Theater in Arnhem. Momenteel is hij freelance acteur, regisseur en docent en trainer. Over zijn methode van improviserend toneelspelen schreef hij het boek "Vuur, Water, Lucht & Aarde – Handleiding voor acteren".

Helmert Woudenberg maakte in de afgelopen jaren onder andere twaalf spraakmakende solotoneelvoorstellingen, waaronder ‘De Hemel’, ‘De Hel’ en de bijzonder goed ontvangen voorstelling ‘Jezus’. Thema’s als religie en de Tweede Wereldoorlog keren regelmatig terug in zijn werk. Hij schrijft, acteert en regisseert al zijn solo’s zelf. Na ‘Leefbaar’, met Felix Strategier speelt hij ‘De Zonen van Jacob’. Deze voorstelling gaat over de aartsvaders en de oermoeders. Over de grenzeloze liefde die ouders en kinderen verbindt en de hartverscheurende conflicten die daar uit voortkomen. In 2007 speelt hij 'Fortuyn', een zeer goed ontvangen solo over het leven van de politicus Pim Fortuyn. Twee jaar later brengt hij 'Waterman' waarin hij het aangrijpende, waargebeurde verhaal vertelt van het leven van de Joodse man Hatty Waterman die, als enige van een gezin van zestien personen, de Tweede Wereldoorlog overleeft. In 2011 pakt hij voor zijn twaalfde solovoorstelling wat betreft de Tweede Wereldoorlog het heetste hangijzer aan: ‘Übermensch’, gaat over het leven van Adolf Hitler. Ook deze voorstelling wordt zeer goed ontvangen. Kenmerkend voor de voorstellingen van Woudenberg is dat hij onderwerpen aankaart, maar nooit oordeelt in zijn voorstellingen. Dat laat hij aan het publiek over.
Vanaf het najaar van 2013 speelt Helmert een nieuwe solovoorstelling genaamd: ‘God vergeeft’. Een verhaal over de affaire rondom pastoor-deken Joep Haffmans en over de rol die de Katholieke Kerk daarbij heeft gespeeld.

Naast zijn solovoorstellingen staat Helmert Woudenberg ook regelmatig met anderen op het toneel. Met Rik Hoogendoorn speelde hij ‘Apen’. Met Sarah Marie Eweg speelde hij o.a. ‘De olifant en de duif’ over het leven van Frida Kahlo en Diego Riviera. Met Ali Kouchiry speelde hij ‘Ali en Nino’ en ‘Identiteit’. In 2012 was hij te zien in ‘Bouwmeester Solness’ van toneelgezelschap De Voortzetting. En in 2013 speelde hij in de toneelbewerking ‘Yes Prime Minister’ naar de gelijknamige Britse serie.

Naast zijn werk in het theater is Helmert in de loop der jaren ook regelmatig op televisie en in films te zien geweest. Zo speelde hij tussen 2008 en 2010 de rol van commissaris Eugene Houben in de televisieserie ‘Flikken Maastricht’ en was hij in 2010 te zien in de BNN-serie ‘Feuten’. Verder speelde hij in de films ‘Polleke’ en ‘Max Havelaar’. De afgelopen jaren speelde hij o.a. een kleine rol in de film ‘Matterhorn’ van Diederik Ebbinge, die op het Internationale Filmfestival van Rotterdam de publieksprijs in de wacht sleepte. En in de succesproductie 'Oorlogsgeheimen'.

In de zomers van 2014 en 2015 was Helmert tevens te zien in de locatie-theatervoorstelling 'Mansholt'.
MANSHOLT was een toneelstuk over een politicus op drift en een boer in nood, gebaseerd op het leven van voormalig eurocommissaris van landbouw Sicco Mansholt.

Komend theaterseizoen schittert Helmert maar liefst in drie verschillende producties, te weten in Landverrader, over zijn grootvader in de WOII. In de bijzondere sprookjesvoorstelling Diep verscholen in het woud. En in het nieuw geschreven solostuk Het vierde gezicht van Frans Strijards.

Eerdere theatersolo’s Helmert Woudenberg
God vergeeft       
Übermensch                   
Waterman                  
Fortuyn                
De zonen van Jacob      
Jezus
De Hemel
De Hel
Milarepa - De dood van Milarepa
Milarepa - De torenbouwer
Milarepa - De jeugdjaren
Een avondje thuis
Zwarte Kunst
 

VOOR BOEKINGEN EN MEER INFO KUNT U TERECHT BIJ;

WWW.TONEELGROEPJANVOS.NL


 

 
Producties
Diep verscholen in het woud
Landverrader
Het vierde gezicht
 
 
 
Volg Helmert Woudenberg
 
Voor meer informatie kijk op
zijn Facebookpagina!
 
 
 
Theaterbureau Grünfeld BV
Email: info@grunfeld.nl

Disclaimer
Theaterbureau Grünfeld © 2012
DigiConcept Webtechnology
Studio Ozz Grafisch Ontwerp