Helmert Woudenberg
       Landverrader
Toneel
In mijn detentie ben ik er naar aan toe geweest. Gehaat, belasterd, gehoond en verguisd, dreigde ik in het niets te blijven steken. Ik ben er doorgekomen en heb kunnen ervaren dat de smart, de ellende, de hekel, het bloed en de vernedering de mens het vermogen geven zichzelf van alle schijn ontdaan, in alle naaktheid terug te vinden.

In ‘Landverrader’ speelt Helmert Woudenberg zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront.
Over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert en ook zijn levenslange controverse met zijn broer Kees, de socialistische voorman komt aan bod.
En hoe hij tenslotte opzij werd gezet door de Duitsers, die hier met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek.
Een politiek die helaas in het Europa van nu weer danig de kop op begint te steken.

Na ‘De Hel’, ‘Waterman’ en ‘Übermensch’ buigt Helmert Woudenberg zich opnieuw over de problematiek van de Tweede Wereldoorlog, waarvan de naweeën nog steeds voelbaar zijn.

 

De pers schreef over Landverrader:

“De kleinzoon maakt in de sterke solovoorstelling ‘Landverrader’ invoelbaar hoe een goedbedoelend mens zó fout terecht kan komen.”
- Theaterkrant 4*

“Op raadselachtige, knappe manier laat Woudenberg de overtuiging van onschuld zodanig ontsporen, dat er sprake gaat zijn van schuld, verraad en zelfs vernietiging.”
- NRC 4*

 “Prachtig dit nationaal-socialistische familiedrama”.
- Vrij Nederland

 

VOOR BOEKINGEN EN MEER INFO KUNT U TERECHT BIJ;

WWW.TONEELGROEPJANVOS.NL

 
Bijzonderheden
Genre: Toneel

Fotografie: Sanne Helgenberger en Paul Hoes

Tournee: oktober t/m december 2016
Premiere: 11 februari 2016 - Toneelschuur, Haarlem
 
Volg Helmert Woudenberg
 
Voor meer informatie kijk op
zijn Facebookpagina!
 
 
 
Theaterbureau Grünfeld BV
Email: info@grunfeld.nl

Disclaimer
Theaterbureau Grünfeld © 2012
DigiConcept Webtechnology
Studio Ozz Grafisch Ontwerp